מעוניינים לשמוע פרטים נוספים ממוסדות הלימוד? מלאו פרטים ונחזור אליכם.
לימודי יוגה
יוגה היא למעשה דיסציפלינה רוחנית המבוססת על מדע עדין ביותר, המתמקד בהבאת הרמוניה בין הנפש לגוף. זו אמנות ומוצא של חיים בריאים. המילה 'יוגה' נגזרת משורש הסנסקריט 'יוז', שמשמעותה 'להצטרף' או 'לעול' או 'להתאחד'. על פי כתבי הקודש היוגיים תרגול היוגה מוביל לאיחוד התודעה האישית לזו של התודעה האוניברסלית, דבר המעיד על הרמוניה מושלמת בין הנפש והגוף, האדם והטבע.
על פי מדענים מודרניים, כל דבר ביקום הוא רק ביטוי של אותו רקע קוונטי. מי שחווה את אחדות הקיום הזו נאמר שהוא נמצא ביוגה, והוא מכונה יוגי, לאחר שהגיע למצב של חופש המכונה מוקטי, נירוונה או מוקשה. לפיכך מטרתה של היוגה היא מימוש עצמי, להתגבר על כל סוגי הסבל המובילים ל'מצב השחרור '(Moksha) או ל"חופש" (Kaivalya).
מעוניינים לשמוע פרטים נוספים ממוסדות הלימוד? מלאו פרטים ונחזור אליכם.
החיים עם חופש בכל תחומי החיים, הבריאות וההרמוניה יהיו המטרות העיקריות של תרגול היוגה. "יוגה" מתייחסת גם למדע פנימי המורכב ממגוון שיטות שבאמצעותן בני האדם יכולים לממש את האיחוד הזה ולהשיג שליטה בגורלם. יוגה, שנחשבת נרחבת כ"תוצאה תרבותית אלמותית" הוכיחה את עצמה כמספקת התרוממות חומרית ורוחנית של האנושות.
סגנונותיה השונים של היוגה משלבים תנוחות גופניות, טכניקות נשימה ומדיטציה או הרפיה.
בשנים האחרונות זה הפך פופולרי כצורה של פעילות גופנית המבוססת על תנוחות המקדמות שליטה בנפש ובגוף ומשפרות את הרווחה.
פילוסופיה
כדי להעביר את המסר הרוחני וההפעלות המדריכות שלה, היוגה משתמשת לעתים קרובות בדימויים של עץ עם שורשים, גזע, ענפים, פריחות ופירות. כל "ענף" של יוגה מייצג מיקוד ומערך מאפיינים שונים.
- האטה יוגה: זהו הענף הפיזי והנפשי שנועד להכין את הגוף והנפש.
- רג'ה יוגה: ענף זה כולל מדיטציה והקפדה על סדרת צעדים משמעתיים המכונים "שמונת הגפיים" של היוגה.
- קארמה יוגה: זהו מסלול שמטרתו ליצור עתיד נטול שליליות ואנוכיות.
- באקי יוגה: מטרתה היא לבסס את דרך המסירות, דרך חיובית לתעל רגשות ולטפח קבלה וסובלנות.
- יוגה ג'נאנה: ענף זה של היוגה עוסק בחוכמה, בדרכו של המלומד ובפיתוח האינטלקט באמצעות לימוד.
- יוגה טנטרה: זהו מסלול הטקס, או השלמת מערכת היחסים.
צ'אקרות
פירוש המילה "צ'אקרה" פשוטו כמשמעו הוא גלגל מסתובב.
היוגה טוענת כי צ'אקרות הן מוקדי האנרגיה, המחשבות, הרגשות והגוף הפיזי. לדברי מורים ליוגי, צ'אקרות קובעות את הדרך בה אנשים חווים את המציאות באמצעות תגובות רגשיות, רצונות או סלידות, רמות ביטחון או פחד, ואפילו תסמינים והשפעות גופניות.
כאשר אנרגיה נחסמת בצ'אקרה, נאמר שהיא גורמת לחוסר איזון פיזי, נפשי או רגשי המתבטא בתסמינים, כגון חרדה, עייפות או עיכול לקוי.
אסאנות הן העמדות הפיזיות הרבות בהאתה יוגה. אנשים שמתרגלים יוגה משתמשים באסאנות כדי לשחרר אנרגיה ולעורר צ'אקרה לא מאוזנת.
סהסאררה – צ'אקרת "אלף עלי הכותרת" או "הכתר" מייצגת את מצב התודעה הטהורה. צ'אקרה זו ממוקמת בכתר הראש, והצבע לבן או סגול מייצג אותה. סהסאררה כוללת עניינים של חוכמה פנימית ומוות פיזי.
אג'נה – ה"פקודה "או" צ'אקרת העין השלישית "היא נקודת מפגש בין שני זרמים אנרגטיים חשובים בגוף. אג'נה תואמת את הצבעים סגול, אינדיגו או כחול עמוק, אם כי מתרגלי יוגה מסורתיים מתארים את זה לבן. צ'אקרת האג'נה מתייחסת לבלוטת יותרת המוח, המניעה צמיחה והתפתחות.
וישודה – הצבע האדום או הכחול מייצג את צ'אקרת "טהורה במיוחד" או "גרון". המתרגלים רואים בצ'אקרה זו בית הדיבור, השמיעה והמטבוליזם.
אנאנהאטה – צ'אקרת "לב" מתייחסת לצבעים ירוק וורוד. נושאים מרכזיים הקשורים לאנאתה כוללים רגשות מורכבים, חמלה, רוך, אהבה ללא תנאי, שיווי משקל, דחייה ורווחה.
מניפורה – הוב מייצג את צ'אקרת "עיר התכשיטים" או "טבור". מתרגלים מחברים צ'אקרה זו עם מערכת העיכול, כמו גם כוח אישי, פחד, חרדה, פיתוח דעות ונטיות לאישיות מופנמת.
סוואדישתאנה – מתרגלים טוענים כי צ'אקרת "הבסיס של עצמו" או "האגן" היא ביתם של איברי הרבייה, מערכת המין ובלוטת יותרת הכליה.
מולאדהארה– "תומך השורש" או "צ'אקרת השורש" נמצא בבסיס עמוד השדרה באזור הזנב. נאמר שהוא מכיל את הדחפים הטבעיים שלנו הנוגעים למזון, שינה, למין ולהישרדות, כמו גם למקור ההימנעות והפחד.
סוגים
ליוגה המודרנית יש מגוון סגנונות שמתאימים לכולם, ללא קשר לתוצאה הרצויה.
היוגה המודרנית התפתחה תוך התמקדות בפעילות גופנית, כוח, גמישות ונשימה.
ישנם סגנונות רבים של יוגה, ואף סגנון אינו אותנטי או עדיף על אחר.
יוגה אשטנגה – סוג זה של יוגה משתמש בתורות יוגה קדומות. עם זאת, הוא הפך פופולרי במהלך שנות השבעים. אשטנגה מיישם שישה רצפי תנוחות מבוססים שקושרים במהירות כל תנועה לנשימה.
ביקראם יוגה – המכונה גם יוגה "חמה", ביקראם מתרחש בחדרים מחוממים באופן מלאכותי בטמפרטורות של כמעט 105 מעלות ו -40 אחוזי לחות. זה מורכב מ 26 תנוחות ורצף של שני תרגילי נשימה.
האטה יוגה – זהו מונח כללי לכל סוג יוגה המלמד על תנוחות גופניות. שיעורי "האטה" משמשים בדרך כלל מבוא עדין לתנוחות היוגה הבסיסיות.
איינגאר יוגה – סוג זה מתמקד במציאת היישור הנכון בכל תנוחה באמצעות מגוון אביזרים, כמו בלוקים, שמיכות, רצועות, כיסאות וחיזוקים.
ג'יוומוקטי יוגה – ג'יוומוקטי פירושו "שחרור בזמן החיים." סוג זה הופיע בשנת 1984 ומשלב תורות רוחניות ופרקטיקות המתמקדות בזרימה המהירה בין התנוחות ולא בתנוחות עצמן.
מוקד זה נקרא ויניאסה. לכל שיעור יש נושא שנחקר באמצעות כתבי יוגה, מזמורים, מדיטציה, אסאנה, פראניאמה ומוסיקה.
קריפאלו יוגה – סוג זה מלמד מתרגלים להכיר, לקבל וללמוד מהגוף. תלמידי קריפאלו לומדים למצוא את רמת התרגול שלהם על ידי התבוננות פנימה. השיעורים מתחילים בדרך כלל בתרגילי נשימה ובמתיחות עדינות, ואחריהם סדרת תנוחות אישיות ורגיעה אחרונה.
קונדליני יוגה – קונדליני פירושו "מפותל, כמו נחש". קונדליני יוגה היא מערכת מדיטציה שמטרתה לשחרר אנרגיה מאולצת.
שיעור בדרך כלל מתחיל בקריאה ומסתיים בשירה. בין לבין, הוא כולל אסאנה, פראניאמה ומדיטציה המותאמים אישית ליצירת תוצאה ספציפית.
יוגה כוחנית – בסוף שנות השמונים, המתרגלים פיתחו סוג יוגה פעיל וספורטיבי זה, המבוסס על מערכת האשטנגה המסורתית.
סיוונדה – זו מערכת המבוססת על פילוסופיה של חמש נקודות. פילוסופיה זו גורסת כי נשימה נכונה, הרפיה, תזונה, פעילות גופנית וחשיבה חיובית פועלים יחד ליצירת אורח חיים יוגי בריא. בדרך כלל משתמשים באותן 12 אסאנות בסיסיות.
ויניוגה – ויניוגה יכולה להסתגל לכל אדם, ללא קשר ליכולת הגופנית. מורי ויניוגה דורשים הכשרה מעמיקה ונוטים להיות מומחים באנטומיה וטיפול ביוגה.
יין – זהו תרגול יוגה שקט ומדיטטיבי, הנקרא גם יוגה טאואיסטית. יוגה יין מאפשרת שחרור מתח במפרקי מפתח, כולל:
הקרסוליים
ברכיים
ירכיים
את כל הגב
צוואר
כתפיים
תנוחות יין הן פסיביות, כלומר כובד הכוח כתף את מרבית הכוח והמאמץ.
יוגה טרום לידתית – יוגה טרום לידתית משתמשת בתנוחות שמיועדות לנשים בהריון.יוגה זו תומכת בנשים לכושר לאחר ההריון, כמו גם לתמוך בבריאות במהלך ההיריון.
יוגה משקמת – זוהי שיטה מרגיעה של יוגה. השיעורים מבוססים על ארבע או חמש תנוחות פשוטות, תוך שימוש באביזרים כמו שמיכות וחיזוקים לשקיעה ברגיעה עמוקה מבלי להתאמץ להחזיק את התנוחה.
למי מתאים ללמוד
לימודים בקורסי היוגה השונים מיועדים למעוניינים להשתלב בעבודה כמדריכים או מורים, בין אם כשכירים ובין אם באופן עצמאי. כמו כן, הלימודים מיועדים עבור כל מי שמעוניין להכיר את עולם היוגה, לצורך העשרה האישית.
המכללה האקדמית בוינגייט – בית הספר להשתלמויות מציעה קורסי יוגה שונים ובהם:
– קורס מדריכי יוגה בשיטת הוויניאסה אשר נמשך במשך שנת לימודים אחת. קבלה לקורס מותנית בידע מעשי ביוגה. קורס זה מהווה את הבסיס לקבלת תעודות בקורסים האחרים.
– קורס מדריכי יוגה לנשים בהריון בהיקף של 90 שעות לימוד.
– קורס מדריכי יוגה לילדים הכולל 180 שעות לימוד וכן 28 שעות עזרה ראשונה. בסיום הקורס ניתהת תעודת "מדריך יוגה לילדים" מטעם המכללה.
– קורס מדריכי יוגה בכירים – היקף הלימודים הינו 800 שעות הנפרשים על פני 3 שנים –( 10 ש"ש בשנה). הקורס מיועד לבוגרי קורס מדריכי יוגה. לבוגרים מוענקת תעודת מורה בכיר/ה לוויג'נאנה יוגה מטעם המוסד.
– קורס השלמה למורה ליוגה שמיועד לבוגרי קורס מדריכי יוגה בכירים הרוצים לצבור 400 שעות לימוד בכדי לקבל הכרה כמורה ליוגה על ידי ארגון מורי היוגה בישראל.
המכללה האקדמית גליל מערבי – המכללה מציעה קורס בהיקף 260 שעות אקדמיות שנפרשות על פני שנה אחת ובסיומו מקבלים הבוגרים תעודת מדריך יוגה. ניתן להמשיך ללימודי מורה ליוגה.
מכללת רידמן – המכללה לרפואה משלימה – קורס למדריכי יוגה הנמשך שנה ובסיומו ניתן להמשיך ללמוד שנה נוספת ולקבל תעודת מורה ליוגה.
קמפוס ברושים – מציע קורס שנתי בן 28 מפגשים.
קהל יעד הינו מטפלים במגע וגוף נפש, מורים ליוגה,אנשי תנועה ומתרגלים ותיקים.
מכללת כרכור – המכללה מציעה לימודי מורי יוגה טיפולית. התכנית הינה דו-שנתית. למסיימים בהצלחה את התכנית הדו-שנתית, מוענקת ‘תעודת הוראה ליוגה בגישה טיפולית’ המוכרת ע”י מכללת כרכור, ארגון מורי היוגה בישראל וארגון סווסטה יוגה ואיור וודה הבינלאומית.
*מי שמעוניין להיות מוסמך כמטפל ביוגה תרפיה יכול להמשיך לשנה שלישית בהיקף 370 שעות לימוד.
היחידה ללימודי תעודה גבעת וושינגטון- הכשרת מורות ליוגה. קורס דו שנתי בין 500 שעות אקדמיות.
קהל יעד הינו נשים המעוניינות לעבור הכשרה כמורות יוגה. בסיום הלימודים מוענקת תעודת הכשרת מורות ליוגה.
נושאי לימוד
הלימודים בקורסי הכשרת מורי ומדריכי יוגה כוללים ידע תיאורטי מקיף ומעמיק, וכן שלל תרגילים מעשיים.
לרוב כוללים לימודי הדרכת יוגה את הנושאים הבאים: הפילוסופיה של היוגה, היכרות עם הטקסטים היוגיים הקלאסיים, אנטומיה, תזונה יוגיתפיזיולוגיה,תנוחות היוגה,הכרת שיטות היוגה השונות,, נשימות ומדיטציה,, יוגה לאוכלוסיות מיוחדות (נשים בהיריון, ילדים), ועוד.
תנאי קבלה
ברוב המוסדות נדרש מהמועמדים ללימודי הדרכת יוגה להיות בעלי ניסיון נרחב בטכניקות יוגה ו/או מדיטציה (הדרישה הרווחת היא שנתיים ניסיון לכל הפחות). כמו כן, ישנם מוסדות הדורשים לעבור ראיון קבלהו מבחני קבלה.
הסמכה
בוגרי קורס מורי או מדריכי יוגה זכאים לקבל תעודת גמר מטעם המכללה המלמדת. התעודה ניתנת בהתאם לקורס אותו למדו – מורה יוגה, מדריך יוגה ומדריך יוגה בכיר.
חלק מהמוסדות מעניקות לבוגריהם תעודה שמוכרת ע"י ארגון מורי היוגה בישראל, וחלקן מעניקות תעודות המוכרות ע"י ארגונים בינלאומיים ליוגה.
מה עושים אחרי הלימודים?
בוגרי לימודי יוגה יכולים להשתלב בעבודה בתור מדריכי יוגה בקליניקות ציבוריות או פרטיות, במתנסים, מכוני ספא ובריאות וכד'. כמו כן ניתן להעביר שיעורי יוגה פרטיים אישיים או בקבוצות ולהעביר סדנאות.
מה הם לימודי ההמשך לבוגרי קורס יוגה?
בוגרי קורס יוגה יכולים להמשיך ללימודים דומים בתחום הרפואה המשלימה אשר יפתחו את הכישורים המקצועיים והאישיים שלהם.
שכר ממוצע
שכרו הממוצע של מורה יוגה יכול להגיע לכ- 8,000 ש”ח לחודש, זאת כמובן בהקשר לניסיון, לידע וליכולת שלו להשיג תלמידים.